اگر شما هم در دوران کودکیتان، نمی توانستید برنامه روزانه تان را بدون کارتون های تلویزیون و سی دی ها تصور کنید، احتمالا این را درک می کنید که برای بچههای امروزی چقدر سخت تر است!
به هر حال، کودکان امروز ما در دنیایی پر از وسایل الکترونیکی متولد و بزرگ شده اند؛ دنیایی که در آن تنها کاری که آنها باید انجام دهند این است که برای نمایش کارتون مورد نظر خود، روی چند دکمه کلیک کنند.
اما آیا مناسب است که به فرزندانمان اجازه دهیم ساعت ها در معرض سرگرمی های کارتونی به ظاهر بی ضرر باشند؟
با ارائه نگاهی به هر دو روی سکه ی تاثیر انیمیشن ها بر کودکان، با تأثیر مثبت آن ها شروع می کنیم.
دلایلی که بچه ها باید کارتون ببینند:
۱.گسترش تخیل
انیمیشن ها به مغز کودکان کمک می کنند تا به تنهایی ارتباطات مهم را ایجاد کنند. کودکان با تکیه بر انواع حواس، قدرت تخیل خود را تقویت می کنند.
۲. یادگیری های جدید
کارتون های آموزشی برای کودکان در آموزش چیزهایی که قبلاً نمی دانستند به آن ها کمک می کنند. به عنوان مثال، نکات اخلاقی، مهارت های زندگی و ارتباطی، آشپزی و نقاشی و تعامل با دوستان و…
۳. رشد تفکر
یکی دیگر از دلایل عالی برای تماشای کارتون های کودکان این است که در مورد چگونگی غلبه بر مشکلات شخصیت های کارتونی درگیر می شوند. از این طریق، آنها ناخودآگاه یاد می گیرند که فکر کنند و قدرت حل مسئله و پیش بینی داشته باشند.
۴. خنده و شادی، خداحافظی با استرس ها
چه راهی بهتر از خندیدن و حال خوب برای کاهش استرس در کودکان وجود دارد؟ احتمالاً بزرگترین تأثیر کارتون ها بر روی کودکان، قدرتی است که آن ها در ترشح اندورفین دارند که مسئول ایجاد حالت “احساس خوب” ذهنی هستند.
۵.کشف احساسات و علایق جدید
کارتون ها، به ویژه انیمیشن هایی با محتوای آموزشی برای کودکان، می توانند به آن ها کمک کنند تا احساساتی را که در غیر این صورت هرگز کشف نمی کردند، کشف و درک کنند.
۶. توسعه تفکر انتقادی و تحلیلی
تماشای انیمیشن ها به رشد مغز و تقویت حافظه کمک می کند.
و همین می تواند یکی از بزرگترین عواملی باشد که درهای ذهن کودک را به روی یک عمر یادگیری باز میکند.
و اما تاثیر منفی شخصیت های کارتونی بر کودکان چیست؟
تماشای کارتون ها جنبه های تاریکی هم دارد:
۱.استفاده از زبان ناپسند
یکی از تأثیرات بسیار منفی کارتون ها بر رفتار کودکان این است که به راحتی می تواند آن ها را برای استفاده از گفتار و رفتارهای ناپسند، تحت تأثیر قرار دهد.
۲.افزایش پرخاشگری و رفتارهای نامناسب جنسی
کارتون ها، به ویژه آن هایی که از نوع خشونت آمیز هستند، ممکن است کودک شما را بیش فعال و بیش از حد پرخاشگر کنند.
حتی ممکن است برای ابراز ناراحتی شروع به شکستن اسباب بازی ها کنند. محتوای نامناسب جنسی خودآگاه و ناخودآگاه انیمیشن ها نیز می تواند بر کودکان تأثیر منفی بگذارد.
۳.مشکلات سلامتی
اگر فرزندتان ساعات طولانی در مقابل تلویزیون و لپ تاپ می نشیند و تحرک کافی ندارد، ممکن است درگیر چاقی یا حتی کمبود مواد مغذی به دلیل عادات غذایی نامناسب و کم تحرکی شود.
۴. درونی کردن الگوهای غیر واقعی
وقتی فرزند شما مشاهده می کند که مرد عنکبوتی تار می اندازد و به معنای واقعی کلمه از یک ساختمان به ساختمان دیگر “پرواز” می کند، ممکن است باور کند که می تواند همین کار را انجام دهد!
بسیاری از شخصیت های کارتونی دیگر نیز وجود دارند که الگوهای بسیار غیرواقعی را به وجود می آورند و ممکن است ذهن کودک را تحت تأثیر قرار دهند.
۵. رفتار سرکش
کودکانی که کارتون تماشا میکنند ممکن است احساس کنند بد نیست با دیگران بیادب باشند، زیرا شخصیت کارتونی مورد علاقهشان نیز به همین شکل رفتار میکند. بدتر از آن، کارتونها ممکن است به همان شیوه، کمبود همدلی را در بچهها نیز تقویت کنند.
حالا چگونه با این تاثیرات منفی مقابله کنید؟
آیا آن شخصیت کارتونی خشن به جای شما به الگوی فرزندتان تبدیل شده است؟ نمی توانید فرزندتان را جلوی آن جعبه سیاه و از روی کاناپه بلند کنید؟
در اینجا چند نکته ارزشمند برای مقابله با عوارض جانبی تماشای انیمیشن ها آورده شده است:
•فعالیت بدنی و خارج از منزل را فراموش نکنید!
آن ها را تشویق کنید تا بیشتر بازی های حرکتی و هیجانی داشته باشند. اجازه دهید فرزندانتان بیشتر بیرون از خانه بازی کنند، نه اینکه در تمام طول روز جلوی صفحه تلویزیون بنشینند،
به عنوان یک تماشاگر بی صدا برای شخصیت کارتونی مورد علاقه خود!
• با آن ها کارتون تماشا کنید.
وقتی با فرزندتان کارتون تماشا میکنید، به غیر از تقویت رابطه ی والد فرزندی خودتان، این فرصت را خواهید داشت که بر آنچه که تماشا میکند، نظارت کنید.
علاوه بر این، متوجه خواهید شد که دقیقاً چه چیزی در مورد شخصیت های کارتونی مورد علاقه اوست که به بهترین شکل با نحوه ی تاثیرپذیری کودک از آن، ارتباط دارد.
• مقدار ثابتی از زمان را برای دیدن تلویزیون یا انیمیشن ها تعیین کنید.
ممکن است در تعطیلات آخر هفته بین 10 تا 12 ظهر باشد.
فقط مطمئن شوید که فرزندانتان تکالیف خود را قبل از تماشای تلویزیون انجام داده است یا به اندازه کافی فعالیت حرکتی داشته است.
• کارتون های مناسب را انتخاب کنید.
فرزندان خود را به تماشای کارتون هایی که رفتار منفی را ترویج نمی کنند تشویق کنید. مطمئن شوید که کارتون های مفید و آموزشی تماشا می کنند.
• گاهی لازم است تفاوت بین کارتون و واقعیت را برای آنها توضیح دهید. کودکان باید بدانند که نمیتوانند به سادگی از ساختمانها پرواز کنند یا در صورت کتک خوردن توسط آدم های نا اهل، مانند آنچه در کارتونها مشاهده میکنند، سالم بگریزند.
و اما کلام آخر!
ما معتقدیم که تماشای انیمیشن برای کودکان خوب است، اما به میزان متعادل و با محتواهای سالم!
علاوه بر این، ما تأکید زیادی بر تشویق کودکان به تماشای محتوایی داریم که به نحوی ملموس برای آن ها مفید و به همراه پرسش و پاسخ و گفت و گو باشد، به طوری که در ارتباط با شما، سوال های ذهنی او حل شود و بتواند فاصله بین دنیای واقعی و خیالی را درک کند.
(با معرفی انیمیشن ها برای کودکان زیر 8 سال و بالای 8 سال، همراه ما باشید!)
برگرفته از سایت:
https://www.eurokidsindia.com/blog/impact-of-cartoons-characters-on-children.php