همه چیز درباره پرخاشگری کودکان

پرخاشگری کودکان

اگر فرزند زیر هفت سال شما هم وقت و بی وقت اطرافیان را می زند، تف می کند، به محض اینکه ناراحت می شود سرش را به زمین و دیوار می کوبد یا وسایل را پرت می کند و…، تا پایان این مقاله همراه ما باشید که کلید آگاهی و حل مسئله ی پرخاشگری کودک شما اینجاست!

احتمالا اولین سوالی که می پرسید این است که:« چرا فرزندم انقدر پرخاشگره و رفتارهای عجیب و غریب از خودش نشون میده؟»

در ادامه با 4 دلیل ساده اما مهمی که می تواند از عوامل پرخاشگری کودک تان باشد، آشنا شوید:

پرخاشگری می‌تواند به دلایل مختلفی مانند ناامیدی، عصبانیت، ترس یا احساس ناامنی ایجاد شود اما چه طور این احساسات در فرزند ما شکل می گیرد؟

 

1. نادیده گرفتن نیازهای کودک

اگر نیازهای مهم جسمی و روحی کودک مثل خواب، خوراک یا محبت و امنیت و… در خانواده تامین نشود، ممکن است برای پاسخ گرفتن یا جلب توجه، شروع به پرخاشگری، زدن دیگران، فریاد و پرت کردن اسباب بازی ها کند.

پرخاشگری کودکان

2. انرژی زیاد!

در شرایط این روزها و خانه های آپارتمانی که فعالیت حرکتی و تحرک کودکان کم شده است، انرژی کودک به طور کامل و خوب تخلیه نمی شود، به همین دلیلی گاهی که نمی داند با این بمب درونش چه کند، ناخودآگاه به پرخاشگری پناه می برد.

3. نمونه های خشن!

قبل از هرچیزی شما به عنوان والدین ممکن است الگوی مناسبی برای فرزندتان نباشید؛ فلذا اگر با کوچک ترین اتفاقات از کوره در می روید یا در خانه و خانواده قشقرق راه می اندازید یا دست بزن دارید، طبیعی است که فرزندتان از شما یاد می گیرد که احساس خشم و عصبانیت خود را به شیوه ی ناسالم بروز دهد. همچنین ممکن است از قهرمان ها و شخصیت های واقعی یا مجازی بازی ها و انیمیشن های خشن، تقلید کند زیرا که هنوز قابلیت تشخیص رفتار درست و غلط را ندارد و صرفا می خواهد شبیه آن ها، جذاب و مقبول باشد.

4. اقتدار و چهارچوب های سر به فلک کشیده!

اگر در خانه و تعاملات اجتماعی، قوانین محکم و زیادی دارید و مدام به فرزندتان تذکر می دهید یا امر و نهی می کنید، اصلا عجیب نیست که صبرش لبریز شود و با پرخاشگری بخواهد آزادی و آرامش خود را از شما پس بگیرد.
هرچقدر فرزندتان را در بند بایدها و نباید ها حبس کنید، احتمالا بیشتر نسبت به شما، خودش یا دیگران ابراز خشم خواهد داشت و مدام در حال جنگیدن است.

پرخاشگری کودکان

و اما حالا با پرخاشگری کودک چه کنیم؟
از این 5 راهکار اساسی غافل نشوید:

1. ریشه رفتار را پیدا کنید!

ممکن است فرزندتان برای جلب توجه شما این کار را انجام دهد یا احتمالا هنوز نمی داند چگونه احساسات و ناراحتی اش را ابراز کند بنابر این، از ابزار پرخاشگری به شکل های گوناگون استفاده می کند.
پس قبل از هرگونه برچسب زدن به کودک یا واکنش شدید نسبت به او، دلیل پنهان خشم او را بیابید.

2. با محبت خارها گل می شود!

فرزندتان را زیاد در آغوش بگیرید، ببوسید، کارهای خوبِ کوچک او را ببینید و تحسین کنید، به نیازهای او توجه کنید؛ گاهی همین موارد ساده خیلی از مشکلات کودک را حل و چه بسا معجزه می کند.

3. واکنش منفی و آنی ممنوع!

اخم کردن، داد زدن و دعوا کردن در برابر پرخاشگری کودک، نه تنها کمک کننده نیست بلکه باعث می شود رفتار اشتباه، در کودک تثبیت شود و حتی آن ها را بیشتر تکرار کند.

4. بازی های هیجانی و حرکتی را امتحان کنید.

متناسب با سن فرزند، در برنامه های روزانه حتما بازی هیجانی هایی مثل مشت زدن، بالش بازی، توپ بازی و پرتاب توپ، آب بازی و … را داشته باشید، چرا که تخلیه هیجانی کودک میتواند رفتارهای پرخاشگرانه او را کاهش دهد.

5. ورود مثبت داشته باشید.

اگر فرزند شما کودکان دیگر را میزند، به جای تذکر و دعوا کردن، سعی کنید حواس او را پرت کنید، بازی جایگزین پیشنهاد دهید و یا خاطرات زیبا یا خوبی هایی که با دوستانش داشته را یادآوری کنید.
هم چنین در همان زمان تلاش کنید رفتار او را به درستی ترجمه کنید؛ مثلا : «فکر کنم از اینکه اسباب بازیت رو گرفت عصبانی شدی»، «میدونم ناراحت و عصبانی هستی اما دوستت دردش گرفت، بیا به جای داد زدن با مهربونی ازش بخوایم توپ رو بهمون بده» و….
یا اگر در خانه وسایل را پرت میکند و حتی خود شما را می زند، با آرامش دست او را بگیرید و تصدیق کنید که میدانید او خشمگین و به هم ریخته است و متناسب با سن کودک، از بازی های مختف یا خط خطی کردن، پاره کردن روزنامه و کاغذ باطله، کوبیدن بالشت ها به دیوار و … استفاده کنید تا فرصت تجربه و ابراز خشم را داشته باشد.

پرخاشگری کودکان

و در نهایت؛

به خاطر داشته باشید که واکنش ما والدین، نسبت به رفتارهای کودکان بسیار تعیین کننده است، یعنی می تواند باعث ادامه یا تثبیت یک رفتار اشتباه در آن ها شود یا بعد مدتی کاملا رفع شود.
فقط کافی است نکات فوق را یک بار دیگر با دقت مطالعه کنید و تصمیم بگیرید از همین حالا، با خشم فرزندتان با نگاه و روش دیگری مواجه شوید.

نویسنده

زهرا خسروآبادی

زهرا خسروآبادی

مشاور خانواده، پژوهشگر و نویسنده حوزه تربیت کودک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود | ثبت نام
شماره موبایل خود را وارد کنید

به سایت کندو خوش آمدید!

برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد