5 انیمیشن با پیام های مثبت و آموزنده برای کودکان!

انیمیشن با پیام های مثبت

این انیمیشن ها، مناسب کودکان 9 سال به بالا است!

هنوز هم هر اتفاقی می افتد، فرزندتان را به باد نصیحت و موعظه می گیرید؟

برای او آسمان و ریسمان می بافید؟ یک عالمه توضیح می دهید و می خواهید به هر روشی او را آگاه و قانع کنید که چگونه باشد یا بفهمد چه چیز خوب است و چه چیز بد؟

برای انتقال مفاهیم مثبت و ارزش های انسانی یا حتی کمک به کودکان برای کنار آمدن با شرایط خاصی مثل ترس، سوگ یا جا انداختن مفاهیمی مثل شجاعت و مهربانی و … دیگر خودتان را خسته نکنید؛ چون این روزها انیمیشن ها، در کنار گفت گوهای هدفمند، از قدرت فوق العاده ای برخودار هستند که می توانند در دل داستان های جذاب و تصاویر هیجان انگیز، به عمیق ترین مفاهیم در ذهن فرزندتان، معنا ببخشند.

در ادامه این مقاله، به معرفی 4 انیمیشن می پردازیم که می توانند حاوی پیام های مثبت و آموزنده برای کودکان باشند.

 

1.دایناسور خوب

انیمیشن خوب

آرلو دایناسور کوچکی است که به همراه خانواده‌اش در دشتی زندگی می‌کند.

او با خواهر و برادرش فرق می‌کند و به اندازه‌ی آن‌ها شجاع و قوی نیست. او با دیدن هر موجود کوچکی جیغ می‌زند و از مسئولیت‌ها فرار می‌کند. پدرش سعی دارد ترس او را از بین ببرد اما موفق نمی‌شود. سیل موجب مرگ پدر آرلو می‌گردد و خانواده سوگ بدی را تجربه می‌کند. روزی حادثه‌ای باعث می‌شود آرلو گم بشود و از خانواده دور بیفتد. او که همیشه سرشار از ترس و وحشت بود حالا می‌بایست با خطرات پیش رو بجنگد تا بتواند به خانه برگردد. در این مسیر، او با پسربچه‌ای که انسان است و در جنگل زندگی می‌کند آشنا می‌شود. پسربچه که اسپات نام دارد، بسیار جسور و بی‌پرواست و آرلو در کنار او کم‌کم ترس خود را کنار می‌گذارد. پس از فراز و نشیب‌های بسیار، آرلو به خانه برمی‌گردد درحالی که شجاعت را یاد گرفته است و ترس‌های قدیمی‌اش را کنار گذاشته است.

انیمیشن خوبانیمیشن خوب

در هنگام دیدن این انیمیشن یا پس از آن، می توانید با فرزندتان راجع به تاثیر دوستی ها، مواجه شدن با ترس ها، تمسخر و تحقیر نکردن ضعف دیگران و پذیرش، کمک به دیگران و سایر پیام های مثبت انیمیشن گفت و گو یا پرسش و پاسخ داشته باشید.

 

 

2.لوپتو

انیمیشن با پیام مثبت

 

«لوپتو» انیمیشنی ایرانی در ژانر کمدی و ماجراجویانه، داستانِ اسباب‌بازی‌هایی است که به دست بیماران یک آسایشگاه روانی ساخته می‌شوند. معروف شدن اسباب‌بازی‌های لوپتو برای آقای کمالی که مسئول آسایشگاه و مدیر پروژه‌ی ساخت لوپتو است، مشکل‌ساز می‌شود. اما پسر آقای کمالی و فرشته‌ی نجاتی که همیشه در مواقع سختی در کنارش بوده، با امید و تلاش فراوان او و آسایشگاه روانی را از مخمصه‌ای که گرفتارش شده نجات می‌دهند. این اثر سرشار از پیام‌ها و الگوهای مثبتی است که می‌تواند برای فرزندان شما الهام‌بخش مفاهیمی مثل «امیدواری» و «تلاش‌گری» در مواقع سختی باشد.

نکاتی که خوب است بدانید:

  • این انیمیشن با روایتی ساده و با شدت بسیار پائینی از ترس و خشونت، محصول سالم و مناسبی برای کودکان است. لوپتو داستان جالبی از دنیای بیماران یک آسایشگاه روانی است که مسئول آن، یعنی آقای کمالی به گونه‌ای متفاوت با بیماران خود رفتار می‌کند. او زندگی را برای بیماران با قرص و دارو متوقف نکرد. بیماران نیز از فرصت‌های خود در آسایشگاه آقای کمالی استفاده کردند و ابتکار و خلاقیت‌های نهفته‌شان را به‌کار بستند. شما می‌توانید با صحبت درباره‌ی این موضوع به فرزند خود بیاموزید که گاهی می‌شود با راه‌حل‌های سالم و آزمایش‌شده، مشکلات پیش آمده را برطرف کنیم.
  • ارتباطی که فرشته با پسر آقای کمالی دارد ممکن است ذهن کودکان تان را به این سوال مشغول کند که چرا ارتباط او محدود به پسرک است؟ چرا با سایر شخصیت‌های داستان ارتباط مستقیم برقرار نمی‌کند. لازم است در این‌باره به آن‌ها یادآوری کنید که این شکل از رابطه مستقیم با فرشتگان الهی امری غیرواقعی است و هرکدام از ما به نحوی با خداوند ارتباط داریم؛ رابطه علی با فرشته فقط بازنمایی فانتزی از ارتباط همیشگی خداوند است و این را به ما یادآوری می‌کند که خداوند در هر لحظه ناظر به ما و همیار ما است.
  • پیام پررنگ و ویژه این اثر، “امید”است. امیدی که در دل بیماران آسایشگاه جاری است، امیدی که در دل پسر آقای کمالی در اوج سختی و مشکلات زندگی جاری است، امیدی که آقای کمالی در تمام مراحل زندگی سعی داشته از آن غافل نباشد. همه این‌ها وقتی معنا پیدا می‌کنند که ابزاری برای موفقیت بیشتر شوند. با فرزندان خود درباره‌ی مفاهیمی مثل «شکست» و «امیدواری» صحبت کنید. شما می‌توانید با بازی و مثال‌آوری از داستان‌هایی واقعی نظیر اتفاقاتی که برای آقای کمالی افتاد، فرزندانتان را به داشتن روحیه‌ای قوی و امیدوار ترغیب نمایید.

 

3.پسر دلفینی

انیمیشن آموزنده کودکان

انیمیشن پسر دلفینی یک اثر کاملا بومی‌سازی شده‌ی ایرانی به کارگردانی و نویسندگی محمد خیراندیش است که پس از اکران در روسیه، شهریور ۱۴۰۱ روی پرده سینما ایران آمد.

پسر دلفینی، داستان پسربچه‌ای است که طی یک سانحه هوایی بعد از سقوط هواپیما به دریا پرتاب می‌شود و زندگی جدیدی را با دلفین‌ها و حیوانات آبزی شروع می‌کند اما بعد از گذشت زمان از دریا وارد جزیره‌ای در جنوب کشور ایران می‌شود و به دنبال مادرش می‌گردد. پسر دلفینی، پسرِ مادر شجاع و فداکاری است که بعد از مادرش مسیر او را طی می‌کند و با شعار “برای مردم” در مسیر نجات دنیا قدم برمی‌دارد.

  • یکی از ویژگی‌های بارز این اثر در نسبت به سایر آثار ایرانی، پرداخت ویژه و قابل توجه آن به فرهنگ ایرانی و اسلامی است.
  • این اثر با نمایش مردم جنوب کشور روایت زیبا و جذابی از فرهنگ جنوب و پوشش اسلامی و ایرانی آن‌ها دارد.
  • صحنه‌های خشن و ترسناک در طول داستان بسیار کم و ناچیز است اما دقایق پایانی این اثر با تعلیق و شدت خشونت بیشتری به نمایش درمی‌آید.
  • پیشنهاد می کنیم بعد تماشای این انیمیشن، با فرزندتان با سوالات زیر یا مشابه آن ها، گفت و گو کنید:

-به نظرت مهم ترین ویژگی پسر دلفینی که باعث موفقیتش در نجات دریا و آبزیان شد چی بود؟

-به نظرت اگه ما به‌جای پسر دلفینی بودیم می‌تونستیم همچین کاری بکنیم؟

-فداکاری‌هایی که ما تو زندگی‎مون کردیم چیا بوده؟ (نسبت به خواهر، برادر، هم‌کلاسی)

-دوست داری به جنوب یه سفر بکنیم؟

-چه چیزایی از این شهر رو تو این انیمیشن دیدی که خوشت اومد؟

 

 

4.شش ابرقهرمان

انیمیشن آموزنده

شش ابرقهرمان، داستانِ پسر باهوشی به­‌نام هیرو است که به کمک برادرش تاداشی موفق می­‌شود از هوش سرشارش در جای درست و مورد علاقه­‌اش استفاده کند. هیرو برادرش را در آتش‌سوزی نمایشگاه دانشجویی از دست می‌­دهد درنتیجه روزهای افسردگی­‌اش را با بیمکس، روبات پرستاری ساخته‌ی دست تاداشی، می­‌گذراند تا عامل اصلی مرگ برادرش را پیدا کند. این انیمیشن همراهی و کارگروهی را به خوبی نشان می‌دهد و کمک می‌کند تا زمینه‌ی گفتگو درباره­‌ی دوستی و نقش بیمکس را فراهم کند.

  • در این انیمیشن مرگ رخ می‌دهد! «تاداشی» برادر خوب و حمایتگر «هیرو»، قهرمان اصلی داستان است. تاداشی که باعث شده هیرو از هوش سرشار خودش برای ورود به دانشگاه استفاده کند، دقیقا در زمان رسیدن به موفقیت، یعنی در نمایشگاه دانشجویی، در آتش‌سوزی جان خود را از دست می‌دهد. ممکن است فرزندان شما از این واقعه سخت ناراحت شوند و احساسات‌شان تحریک شود، پس شما می‌توانید آن‌ها را در آغوش بگیرید و به حرف‌هایشان گوش دهید. تنها گفتن این جمله که «این فیلم واقعی نیست» برای همدردی با کودکان کافی نیست.

 

  • از کودکان خود درباره‌ی نقش «بیمکس» سوال کنید و اجازه دهید تا او داستان را برای شما تعریف کند. اگر فرزند شما در حال تقلید از بیمکس است، نگران نباشید! این کار موجب می شود تا ویژگی های مثبت او را درونی کند.
  • با توجه به این که کودکان جهان خود را آنگونه که می‌خواهند تصور می‌کنند، ممکن است جهان علمی-تخیلی فیلم را واقعی تصور کنند و حتی رفتارها و احساسات خود یا حتی آنچه که در آینده می‌خواهند انجام دهند را با توجه به محتوای «شش ابرقهرمان» شکل دهند. شما می‌توانید کودک خود را راهنمایی کنید تا آنچه حقانیمیشن آموزندهیقی است را بهتر درک کند؛ او را محدود نکنید اما خیال پردازی‌های او را سامان دهید. خیال پردازی‌های علمی و رشد ناگهانی هیرو می‌تواند تخیل کودکان‌تان را تحریک کند و خود را در جایگاه‌های غیرواقعی تصور کنند. با کودکان خود در این‌باره صحبت کنید. سعی کنید تنها فرزندتان نتایج درست را دریافت کند و صرفا با او همراهی کنید.
  • همدلی‌های دوستانه برای رسیدن به اهداف و شکست آدم بد داستان منجر به تاثیرپذیری کودک شما می‌شود. با گفتگو سعی کنید احساسات منفی کودک خود را از زبانش بشونید و آن‌ها را سامان دهید. اجازه دهید آنچه فرزند شما درباره‌ی «دکتر کالاهان» فکر می‌کند به زبان بیاورد و درباره‌ی نقش او صحبت کنید تا تصوری غلط برای تعمیم به دیگر افراد به وجود نیاید.

 

 

 

 

5.ریوردنس (ماجراجویی متحرک)

انیمیشن آموزنده

انیمیشن «ریوردنس» محصول سال 2021 کشور ایرلند است. داستان پسر‌بچه‌ای به نام «کی‌گن» است که به‌تازگی پدربزرگ مهربانش را از دست داده است. او که از این اتفاق بسیار ناراحت است توسط دوستش، مویا، به سرزمین افسانه‌ها می‌رود. این انیمیشن به موضوع مرگ عزیزان و کنارآمدن با نبود آن‌ها می‌پردازد. این محصول در ژانر فانتزی و موزیکال ساخته شده است و پیام‌هایی در مورد غم از دست دادن عزیزان و نحوه‌ی کنار آمدن با آن را در بردارد.

  • در این انیمیشن، کی‌گن درحالی‌که پدربزرگ مهربانش را از دست داده باید وظیفه‌ی اجدادی‌شان (روشن‌کردن فانوس دریایی) را بر عهده بگیرد. این فیلم بیانگر این است که مهم این است که ما بتوانیم با نبود عزیزانمان چرخ دنیا را بچرخانیم و بتوانیم نقش‌های همدیگر را بر عهده بگیریم تا دنیا را در امنیت نگه داریم.

 

  • انیمیشن، برگرفته از فرهنگ ایرلندی است؛ مراسم تشیع جنازه ایرلندی و جشن سنت پاتریک به نمایش گذاشته می‌شود. مراسم عزاداری ایرلندی متفاوت است؛ عزادران سیاهپوش در این مراسم، رقص ریوردنس را اجرا می‌کنند. ممکن است این نوع مراسم، برای کودکان سوال برانگیز باشد؛ می‌توان بعد از تماشا، با کودک در مورد متفاوت بودن فرهنگ عزاداری در کشورهای مختلف صحبت کرد.
  • با این انیمیشن، کودک متوجه می‌شود که زندگی همواره توأم با غم و شادی است و چاره‌ای جز ادامه‌ی نیست. ناگفته نماند در خلال داستان، رویدادهای خنده‌دار و فانتزی نیز وجود دارد.
  • این فیلم به علّت مرگ دو شخصیت تأثیرگذار در داستان، برای کودکان زیر 8سال توصیه نمی‌شود، زیرا ممکن است ترس از دادن عزیزان را در وجود آن ها تقویت کند.

انیمیشن آموزنده

  • پیشنهاد می کنیم پس از دیدن انیمیشن، درباره نکات زیر با فرزندتان گفت و گو کنید:

-اگر تا به حال فرزندتان از دست دادن یا سوگ چیزی (حیوان خانگی، اسباب بازی و …) را تجربه کرده است، می‌توانید در مورد احساسش در آن لحظات با او صحبت کنید. آیا به خاطر این اتفاق گریه کرده؟ چطور توانست با این مسئله کنار بیاید و خود را آرام کند؟

از او بپرسید:

-آیا تو هم مثل کی‌گن عزیزی را از دست داده‌ای چگونه سعی کردی با نبود او کنار بیایی؟

-به نظرت چرا کی‌گن نمی‌خواست فانوس دریایی رو مثل پدربزرگش روشن نگه داره؟ چه چیزی باعث شد که کار پدربزرگش را ادامه بده؟

-توی خانواده یا بستگانت تابه‌حال به شغل‌های اجدادی مثل شغل روشن‌نگه داشتن فانوس دریایی کی‌گن روبه‌رو شدی؟

-به نظرت چه چیزی باعث شد کی‌گن به خودش بیاد و وظیفه‌اش را بر عهده بگیرد؟

 

و اما کلام آخر!

به خاطر داشته باشید که انیمیشن ها، هرچقدر هم پیام ها و الگوهای مثبت برای کودکان داشته باشند، زمانی با بیشترین تاثیر همراه اند که با یک گفت و گوی درست و همدلانه همراه باشند و البته؛ بیشترین همخوانی را با فرهنگ، نیازها و روحیات فرزند شما داشته باشند.

بنابراین؛ هرچند که این انیمیشن ها از نظر ما، نکات آموزنده و مثبت زیادی داشتند اما ممکن است برای فرزند شما مناسب نباشند.

لطفا قبل از تماشای خانوادگی، آن ها را با توجه به معیارهای خودتان، بررسی کنید.

 

 

 

نویسنده

زهرا خسروآبادی

زهرا خسروآبادی

مشاور خانواده، پژوهشگر و نویسنده حوزه تربیت کودک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ورود | ثبت نام
شماره موبایل خود را وارد کنید

به سایت کندو خوش آمدید!

برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
رمز عبور را وارد کنید
رمز عبور حساب کاربری خود را وارد کنید
برگشت
درخواست بازیابی رمز عبور
لطفاً پست الکترونیک یا موبایل خود را وارد نمایید
برگشت
کد تایید را وارد کنید
کد تایید برای شماره موبایل شما ارسال گردید
ارسال مجدد کد تا دیگر
ایمیل بازیابی ارسال شد!
لطفاً به صندوق الکترونیکی خود مراجعه کرده و بر روی لینک ارسال شده کلیک نمایید.
تغییر رمز عبور
یک رمز عبور برای اکانت خود تنظیم کنید
تغییر رمز با موفقیت انجام شد